Paneli 7. foruma ICT - Društvo

Prvi panel

AI tehnologija i ekonomija. Algoritamska ekonomija i utjecaj umjetne inteligencije na globalna tržišta

Digitalna transformacija zahtijeva inovaciju, kreativnost, izazivanje postojećeg stanja. Potrebni su specijalizacije i visoko obrazovani kadrovi koji u digitalnoj tehnologiji mogu nomadski raditi iz bilo kojeg mjesta u svijetu za bilo koga.

Temeljna nacionalna infrastruktura i industrije od nacionalnog interesa ovise o IT infrastrukturi. I njezinoj sigurnosti. Računalna sigurnost odavno je postala ključan čimbenik u nacionalnoj sigurnosti i sigurnosti najvećih gospodarskih subjekata. Upravljanje javnim mišljenjem, pa i pojedini demokratski procesi sve više su u funkciji algoritama na platformama socijalnih mreža.

Primjenom 5G tehnologije, IoT-a i novih kognitivnih tehnologija u proizvodnji, poljoprivredi, edukaciji, medicini, energetici promijeniti će paradigme dosadašnjeg društvenog djelovanja. Primjena novih tehnologija izazvat će nove rizike kojima treba upravljati. U odnosu na rizike, svijet 21. stoljeća živi između provalije i sigurnosti.

Drugi panel

Umjetna inteligencija, demokracija i društvo. Može li zloporaba umjetne inteligencije odvesti u digitalne diktature 21.stoljeća?

Aktualna geopolitička situacija u najvećoj mjeri povezana je s izvorima i opskrbom energije. Dulji vremenski period potpuno slobodne svjetske trgovine i opskrbe počinje pokazivati svoje slabosti i neodrživost.

Subvencije u lokalizaciji proizvodnje postaju sve više izražene. Energija kao strateška grana i smanjenje ovisnosti o globalnoj situaciji postaje sve veći prioritet. Čista energija i zelena tranzicija u trenucima pokazuje nedostatak kapaciteta u srednjoročnom postizanju ciljeva i kapaciteta za održavanje trenutnog modernog načina života.

Proizvodna cijena energenata igra ključnu ulogu u konkurentnosti pojedinih gospodarstava i održivog standarda života građana. Koje su stvarne mogućnosti ubrzane zelene tranzicije u odnosu na energetske potrebe? Korelacija rizika u energetskom i IT sektoru?
Kroz racionalnu diskusiju pokušat ćemo odgovoriti na značajna pitanja rizika u energetskom i IT sektoru.

TREĆI panel

Pravna regulacija umjetne inteligencije u Europskoj uniji. Reguliranje budućnosti: Izrada politika upravljanja i nadzora nad umjetnom inteligencijom između rizika i sigurnosti.

Mnoga zanimanja za koja smo se školovali prije samo dvadesetak godina danas više ne postoje. Tempi passati. Energetska i IT moderna tranzicija zahtijevaju u velikoj mjeri STEM kadrove koji su spremni na kontinuirano usvajanje znanja i visoke specijalizacije u pojedinim područjima.

Kako se izboriti za potrebne resurse u globalno povezanoj ekonomiji gdje fizička prisutnost više ne garantira lokalni angažman? Demografska slika ne ukazuje na optimizam po pitanju regeneracije potrebnih kadrova i znanja. Ako nema ljudi, tko će razvijati STEM područje.

Trenutna situacija s brojem jednoroga po broju stanovnika stavlja nas uz bok najboljima. Možemo li zadržati takav trend?

U kojoj mjeri će se buduće kompetencije i znanja zasnivati na ljudima, a u kojoj mjeri na superračunalima, pametnim algoritmima? Ipak, superračunala ne mogu bez ljudi. U igri je antropološka relacija čovjek-stroj.

Kuda ide društvo 21. stoljeća u kontekstu promišljanja izraelskog povjesničara i filozofa Yuvala Noe Hararija i njegove knjige 21 lekcija za 21. stoljeće, u kojoj je jedno mjesto posvetio algoritmima, pomoću kojih će se upravljati u 21. stoljeću. Ili se već upravlja?!

U kakvu zapravo budućnost kročimo, nitko ne zna. Utopijsku ili distopijsku?!

Zna se samo da je 21. stoljeće definitivna pobjeda tehno-logičkog uma u globalnom društvu rizika.

7. Forum ICT - Društvo

Budite i Vi dio Foruma,
registrirajte se besplatno!

Umjetna inteligencija i demokracija: Politika u doba umjetne inteligencije

Zagreb, 14. ožujka 2024., Kuća Europe
U organizaciji Instituta za europske i globalizacijske studije

Lokacija

7. Forum ICT - Društvo

Scroll to Top